Hitit Üniversitesi Alaca Avni Çelik Meslek Yüksekokulu Müdürlüğü tarafından düzenlenen TÜBİTAK Proje eğitim etkinliğine akademisyenlerden ve öğrencilerden yoğun ilgi ve katılım oldu. Yüksekokul Müdürü Doç. Dr. Songül Özüm’ün daveti üzerine Yozgat Bozok Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Böyükata tarafından 25 Ekim 2024 tarihinde, sabah ve öğleden sonra olmak üzere eğitim iki oturumda gerçekleşti. Prof. Dr. Mustafa Böyükata, "Ön Lisans Öğrencileri için TÜBİTAK - 2209 Programlarına Yönelik Proje Hazırlama Stratejileri" konulu sunumunda, “2209-A - Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı” ve “2209-B - Üniversite Öğrencileri Sanayiye Yönelik Araştırma Projeleri Desteği Programı” kapsamında uygulamaya geçirmek istedikleri proje fikirleri olan öğrenciler için sabahki toplantıda faydalı bilgiler paylaştı. TÜBİTAK 2209 öğrenci projelerine başvuru yaparken ve proje önerisi yazarken dikkat edilmesi gereken hususlara değinen Prof. Dr. Böyükata, bu projelerin öğrencilerin bilimsel araştırma yeteneklerini geliştirmeleri ve bağımsız projeler üretebilmeleri bakımından olumlu etkilerinden ve TÜBİTAK programlarının sağladığı önemli fırsatlardan bahsetti.
Proje yazımında iyi bir literatür taraması yapmanın, seçilen konunun mevcut bilgi birikimi içerisindeki yerinin ve hangi boşlukları doldurabileceğinin ortaya konması bakımından öneminin vurgulandığı konuşmada, literatür taraması sırasında güncel kaynaklardan ve güvenilir araştırmalardan yararlanmak gerektiği, projenin temellerini sağlam atmak için bu sürecin kritik bir adım olduğu vurgulandı. Öğrencilerin projelerini net bir problem tanımı yaparak kurgulamalarının gerektiğinden hareketle, projenin temel amacının açık ve anlaşılır bir şekilde ifade edilmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Mustafa Böyükata, projeleri inceleyenlerin ele alınan konunun önemini anlaması ve odak noktasını rahat kavraması açısından doğru yazımın çok önemli olduğuna konuşmasında yer verdi. Projelerde seçilen konunun ne olduğunun iyi ortaya konması, projeden beklenen sonuçların netleştirilmesi, proje yazımında yöntem bölümünün ne denli kritik bir nokta olduğunun anlaşılması, araştırma yöntemlerinin adım adım, anlaşılır ve detaylı bir şekilde açıklaması, yöntemin geçerliliğinin ortaya konması ve bu açılardan temel bilimsel yaklaşımların bilinmesi konularında detaylı bilgiler paylaşıldı.
Öğleden sonra grup çalışmalarına alınan öğrencilerden 10 farklı grupta beyin fırtınası yoluyla proje fikri geliştirme atölyesi gerçekleştirildi. Proje yazarken sade ve anlaşılır bir dil kullanmak, karmaşık terimler veya uzun cümleler yerine, anlaşılır bir dil tercih etmek, alan dışından birilerine proje metnini okutmak, anlaşılır bir metin oluşturmak, görsel materyalleri doğru ve etkili kullanmak, bulguların analizinde tablo, grafik ve görsellerin elde edilen verilerin daha net anlaşılmasını sağlayacak biçimde raporlara zenginlik katmak, sonuçları doğru yorumlamak, gereksiz anlatımlardan uzak durmak gibi konularda bilgiler paylaşan Prof. Dr. Mustafa Böyükata, eğitimin sonuna kadar aktif katılım gösteren öğrencilerin sorularına cevaplar verdi ve bazı öğrencilerin kişisel projeleri üzerinden de onlara yol gösterici ipuçlarını anlattı.
Eğitim etkinliğinin
kendisine de heyecan verdiğini ifade eden Prof. Dr. Mustafa Böyükata yaptığı
değerlendirmede, “Alaca’da öğrenim gören öğrencilerin proje başvurularıyla
okullarının Hitit Üniversitesi birimleri arasında ön sırlarda olduğunu
öğrenmekten çok mutlu oldum. Ayrıca bazı programların Türkiye genelinde de ön
sıralarda olduğunu öğrendim. Bu çok güzel bir haber. Belli ki, Alaca’da güzel
şeyler oluyor ve bu çoğalacak gibi gözüküyor. Davetleri sebebiyle Yüksekokul
Müdürü Doç. Dr. Songül Özüm ve onun şahsında etkinliğe ilgi gösteren
akademisyenlere teşekkür ederim.” dedi. Verdiği eğitim etkinliği ile
çalışmalarına değer kattığını belirten Hitit Üniversitesi Alaca Avni Çelik
Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Songül Özüm, Alaca İlçe Milli Eğitim Müdürü
Ahmet Çaylak ile birlikte Prof. Dr. Mustafa Böyükata’ya plaket ve teşekkür
belgesi takdim etti.